Connection freezes / drops with Ubuntu upon login

Forums / NoMachine for Linux / Connection freezes / drops with Ubuntu upon login

Viewing 8 posts - 1 through 8 (of 8 total)
  • Author
    Posts
  • #1553
    chengas123
    Participant

    When I connect with NX, I get the Ubuntu login screen and can type in my password. However, once I type my password and hit enter, the connection either drops or I am shown a version of my desktop which is frozen and I can’t interact with.

    I’m using the free version of NX4 with a Windows 7 client and Ubuntu 13.04 server. I’ve attached debug logs.

    Attachments:
    #1557
    drichard
    Participant

    What I have found is the best way to debug these situations with NX is to see what’s happening behind the scenes.  First thing you do is find what script is being run upon login from the .cfg files, usually this is something like /etc/gdm/Xsession or /etc/xdm/Xsession or similar.  Then I add a line at the top like:

    env | sort > /tmp/nxenv.log

    This gives you information about the variables that have been set.  Then on the next line you can do a /usr/bin/xterm, which bring up a console window.  If this opens and works, then NX is having trouble interacting with the desktop in some way.  You can then manually start the desktop environment by hand and watch the command spewage to see what happens.  Good luck!

    #1576
    Britgirl
    Keymaster

    Hi chengas123, looks like this problem here: https://www.nomachine.com/TR12K04107.

    You can sign up to receive notification when the fix has been officially released.

    #1758
    chengas123
    Participant

    I upgraded to Ubuntu 13.10 and am still having the problem. What I have figure out though is that I go to the machine and physically log on then I can connect with NX. However, if I reboot and try to first logon with NX then I cannot connect.

    #1757
    chengas123
    Participant

    @drichard, thanks for the tip. I see in /usr/NX/etc/node.cfg a reference to /etc/X11/Xsession default. However, adding “env | sort > /tmp/nxenv.log” to the top of /etc/X11/Xsession does not output anything to /tmp/nxenv.log. Am I looking at the right setting in the right file?

    #

    # Specify path and name of the command to start a new virtual desktop,

    # by default the X session set on the system.

    #

    DefaultDesktopCommand “/etc/X11/Xsession default”


    @Britgirl
    , thanks for the reference to the bug. This happens to me everytime I try to connect and makes the product unusable, so maybe it could be prioritized higher than “minor”?

    Thanks to you both!!

     

    #1816
    Britgirl
    Keymaster

    It won’t make the scheduled 4.1, but developers definitely have it at the top of their list 😉

    #1879
    chengas123
    Participant

    @Britgirl, thanks. It would probably be a good idea to update the bug description (https://www.nomachine.com/TR12K04107) with the fact that this happens only when the user is not already logged on. That would help the developers reproduce much more easily.

    #1890
    Britgirl
    Keymaster

    Hi, if it makes it clearer, it’s not a problem updating it. Our developers are able to reproduce it in any case 😉

Viewing 8 posts - 1 through 8 (of 8 total)

This topic was marked as solved, you can't post.