Fresh installation of NoMachine Workstation – web access did not work

Forums / NoMachine Terminal Server Products / Fresh installation of NoMachine Workstation – web access did not work

Viewing 3 posts - 1 through 3 (of 3 total)
  • Author
    Posts
  • #27864
    Avatarboospy
    Participant

    Hello all,

    I migrated my NoMachine workstation 6.8.1-1 from Ubuntu 18.04 to 20.04. After that, and a completely new plain installation, the web service would not me working anymore. Normally after installation this should do the job. But no service is started and no user is (nxhtd) is added.

    So I added the user manually and set permission to alle the files like my old server. But the web server will not start. The error is very strange:

    Info: Handler with pid 2005 terminated on Mon Jun 1 02:14:17 2020.
    Info: Handler started with pid 2147 on Mon Jun 1 02:14:44 2020.
    Info: Handling connection from 2001:470:1f0b:569:3057:860e:a467:941a port 58930 on Mon Jun 1 02:14:44 2020.
    2147 2158 02:14:44 622.311 DaemonGreeter/DaemonGreeter: WARNING! Read from FD#5 failed.
    2147 2158 02:14:44 622.341 DaemonGreeter/DaemonGreeter: WARNING! Error 5, 'Input/output error'.
    Warning: Connection from 2001:470:1f0b:569:3057:860e:a467:941a port 58930 failed on Mon Jun 1 02:14:44 2020.
    Warning: Connection error is 5, 'Input/output error'.
    Info: Handler with pid 2147 terminated on Mon Jun 1 02:14:44 2020.
    (13)Permission denied: AH00091: nxhtd.bin: could not open error log file /usr/NX/var/log/nxhtd-error.log.
    AH00015: Unable to open logs

    But the rights on the file is ok:

    ls -l /usr/NX/var/log/nxhtd-error.log
    -rw-rw-rw- 1 nxhtd nxhtd 654 Jun 1 02:03 /usr/NX/var/log/nxhtd-error.lo
    g

    So what is going on here, and what i have to do hat my nx is running fine again?

    Very thanks and best Regards
    boospy

    #27915
    AvatarBilbotine
    Keymaster

    Hello boospy,

    Do you use domain users/LDAP/ActiveDirectory? Do you have non standard restrictions for users?

    Could you tell us how exactly you created the nxhtd user?

    A standard set of logs will be helpful for the investigation. Please gather them as described in:

    https://www.nomachine.com/DT10O00163#1.1

    and send to forum[at]nomachine[dot]com, referencing the topic as subject.

    #27928
    Avatarboospy
    Participant

    Found the issue. Don’t know why but it looks likes a bad idea if you change the default ports from nxhtd to 80 and 443 before you start the server once. So the way I see it, the user is configured at the first start of the webserver. The only way for me to fix was to remove nomachine completly with all files, and install it again. After that i started the webserver once. With this user was created, rights were set. So every thing fine. 

    But same thing, server didn’ start after i change the ports to 80/443. For that i created an extra topic. Maybe you can help me with this: https://forums.nomachine.com/topic/nxhtd-webserver-did-not-start-anymore-after-changing-the-ports

    Very thanks and best Regards

Viewing 3 posts - 1 through 3 (of 3 total)

This topic was marked as solved, you can't post.