German umlaut not working

Forums / NoMachine for Linux / German umlaut not working

Tagged: 

Viewing 3 posts - 1 through 3 (of 3 total)
  • Author
    Posts
  • #37773
    rbulla
    Participant

    Server: NoMachine 7.8.2, OS = RHEL7.9 Linux
    Client: NoMachine 7.8.2, OS = RHEL7.9 Linux

    Problem: The German umlauts ü,ö,ä don’t work. I.e. if I type one of those letters nothings is printed out
    Expected: German umlauts working on a german keyboard

    To my surprise I have an US keyboard layout assigned by default, but the assignment of ‘z’ and ‘y’ corresponds to a German keyboard layout as well as all other keys:

    $ setxkbmap -print
    xkb_keymap {
    xkb_keycodes  { include “evdev+aliases(qwerty)” };
    xkb_types     { include “complete”      };
    xkb_compat    { include “complete”      };
    xkb_symbols   { include “pc+us+inet(evdev)”     };
    xkb_geometry  { include “pc(pc101)”     };
    };

    So this is basically fine, but the umlauts ü,ö,ä don’t work

    When I switch to a German keyboard with variant “no dead keys” the whole layout seems to be messed up as also ‘z’ and ‘y’ are reversed and the u.mlauts ü,ö,ä still don’t work

    $ setxkbmap -print
    xkb_keymap {
    xkb_keycodes  { include “evdev+aliases(qwertz)” };
    xkb_types     { include “complete”      };
    xkb_compat    { include “complete”      };
    xkb_symbols   { include “pc+de(nodeadkeys)+inet(evdev)” };
    xkb_geometry  { include “pc(pc101)”     };
    };

    Does anybody have an idea about how to resolve this problem with the German umlauts?

    #37776
    rbulla
    Participant

    Additional info (sorry, forgot to add this information):

    • server side is NoMachine Workstation
    • Desktop is KDE with KDE 4 from RHEL7.9
    #37787
    fra81
    Moderator

    Hi,

    are you running a virtual desktop session or connecting to the physical display of the server? Do you confirm that the ‘setxkbmap -print’ command you showed is run in the remote session and not on the client machine? And could you run it also on the other side?

    Logs can be useful. Please find how to gather them in https://knowledgebase.nomachine.com/AR10K00697. You can send them to forum[at]nomachine[dot]com.

    Finally, please do a test. Instead of creating a new KDE desktop (assuming you are connecting to a virtual desktop, as per my initial question), try to ‘Create a new custom session’, by selecting to run the console ‘in a virtual desktop’. Is the keyboard layout correct there?

Viewing 3 posts - 1 through 3 (of 3 total)

This topic was marked as solved, you can't post.