How to use HW acceleration

Forums / NoMachine for Linux / How to use HW acceleration

Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
  • Author
    Posts
  • #32272
    Avatarsjcho
    Participant

    I’m currently trying out NoMachine Workstation 7.1.3 (virtual display).

    My server is Ubuntu 20.04, and my client is M1 Mac.

    nvidia-smi shows no NX-related processes:

    Mon Mar  8 10:43:25 2021
    +-----------------------------------------------------------------------------+
    | NVIDIA-SMI 460.39       Driver Version: 460.39       CUDA Version: 11.2     |
    |------------------------------+----------------------+----------------------+
    | GPU  Name        Persistence-M| Bus-Id        Disp.A | Volatile Uncorr. ECC |
    | Fan  Temp  Perf  Pwr:Usage/Cap|         Memory-Usage | GPU-Util  Compute M. |
    |                               |                      |               MIG M. |
    |===============================+======================+======================|
    |   0  GeForce RTX 3090    Off  | 00000000:01:00.0 Off |                  N/A |
    |  0%   49C    P8    27W / 350W |      5MiB / 24268MiB |      0%      Default |
    |                               |                      |                  N/A |
    +-------------------------------+----------------------+----------------------+
    |   1  GeForce RTX 3090    Off  | 00000000:4A:00.0 Off |                  N/A |
    |  0%   25C    P8     7W / 370W |    170MiB / 24245MiB |      0%      Default |
    |                               |                      |                  N/A |
    +-------------------------------+----------------------+----------------------+
    +-----------------------------------------------------------------------------+
    | Processes:                                                                  |
    |  GPU   GI   CI        PID   Type   Process name                  GPU Memory |
    |        ID   ID                                                   Usage      |
    |=============================================================================|
    |    0   N/A  N/A      2063      G   /usr/lib/xorg/Xorg                  4MiB |
    |    1   N/A  N/A      2063      G   /usr/lib/xorg/Xorg                157MiB |
    |    1   N/A  N/A      2428      G   /usr/bin/gnome-shell               11MiB |
    +-----------------------------------------------------------------------------+
    

    and my NX session log says that I’m using a software encoder:
    Info: Forwarded new slave connection.
    Info: Closed connection to slave server.
    Info: Forwarded new slave connection.
    Info: Closed connection to slave server.
    Session: Session reconnected at Mon Mar  8 10:23:15 2021.
    Info: Using H.264 software encoder.
    Info: Using screen size 3008x1253.
    Info: Accepted new slave connection.
    Info: Closed connection to slave server.

    Can someone help me use HW acceleration?

    #32296
    AvatarCarin
    Participant

    Hi sjcho,

    Hardware encoding is not currently available in virtual desktop sessions running X11 vector graphic mode, but it is planned. Please consult its feature request here: Adding support for H.264 HW encoding in virtual desktops sessions running in X11 vector graphics mode. You may register to the ‘Notify me when the FR is implemented’ option on the Feature Request page to be informed when this feature is realised.
    As an alternative, you can try to disable x11 vector graphics mode.

Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)

You must be logged in to reply to this topic.