“No available sessions” on Linux server (Debian Buster)

Forums / NoMachine for Linux / “No available sessions” on Linux server (Debian Buster)

Viewing 7 posts - 1 through 7 (of 7 total)
  • Author
    Posts
  • #31979
    gersondiesel
    Participant

    Hello!
    I have a Debian Buster Linux and an iMac with BigSur.

    My problem is when I try to connect to my Linux server from Mac or Android. Always the message “no available sessions” appears on client.

    Attached are log files.

    #31985
    kroy
    Contributor

    Do you have Desktop Environment (DE) installed on that debian? Is it headless? There is article with instructions how to install some GUI on linux: https://www.nomachine.com/AR04K00667#4.

    If it’s headless after DE installation, please set adequate DefaultDesktopCommand in /usr/NX/etc/node.cfg (take a look on point 2.1 in mentioned article) and restart nxserver (sudo /usr/NX/bin/nxserver --restart). Then you should be able to connect.

    #31994
    gersondiesel
    Participant

    Yes, I have a Desktop Environment installed.

    I have Cinnamon and Gnome Shell (Gnome 3) installed. I use Xorg instead of Wayland.

    The Linux machine is an ASUS Nitro 5 notebook.

    #32009
    kroy
    Contributor

    Did you reinstall NoMachine? We are aware of a similar problem. Please take a look at this Trouble Report: Problem uninstalling a version 7 and then installing version 7.1.3.
    If this is your case, please use the described workaround.

    #32060
    gersondiesel
    Participant

    I uninstalled NoMachine with apt remove nomachine --purge, then I delete /usr/NX folder (rm -rf /usr/NX).

    /var/NX doesnt exist.

    I installed again with ‘dpkg -i nomachine_7.1.3_1_amd64.deb’.

    But the same message appear on client (Android or Mac): No available session on this server.

    #32093
    kroy
    Contributor

    It looks that there is a problem with the pam_mount module when creating sessions. Please refer to this article: How to solve hanging problems when creating a NoMachine session (pam_mount module is in use)

    #32114
    gersondiesel
    Participant

    Gotcha!

    The problem was related to pam_mount. Thanks, Kroy!

    I applied the second method from your indication How to solve hanging problems when creating a NoMachine session (pam_mount module is in use)

    Thanks, again!

Viewing 7 posts - 1 through 7 (of 7 total)

This topic was marked as solved, you can't post.