NX processes CPU usage

Forums / NoMachine for Linux / NX processes CPU usage

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 18 total)
  • Author
    Posts
  • #3578
    WesNeary
    Participant

    Hello everyone,

    Just installed NoMachine 4.2.2 on xubuntu14.04.  Once the client connects whether coming from windows or Linux the remote device CPU rises from 1% to about 90% thus causing huge slowdown, when running top it is an nx process causing the slowdown.  Does anyone have any ideas how to resolve this issue?

    Thanks in advance

    #3585
    fra81
    Moderator

    Can you please provide more info:

    – What is the nx process with high CPU usage?
    – Does the CPU usage remain high when there are no visible updates in the session?
    – NoMachine product and version on local and remote machine (free version, Workstation, etc).
    – Whether the problem arises connecting to a physical or a virtual display.

    #3600
    tosigus
    Participant

    Same Problem on 2 machines.

    Before Login:

    PID USER      PRI  NI  VIRT   RES   SHR S CPU% MEM%   TIME+  Command
    3430 root       20   0  202M 73816 55252 S 14.4  0.9  0:33.85 /usr/bin/X -core :0 -seat seat0 -auth /var/run/lightdm/root/:0 -nolisten tcp vt7 -novtswitch
    3585 lightdm     0 -20 2338M  114M 51896 S  3.3  1.4  0:22.94 /usr/NX/bin/nxnode.bin

    After Login (Unity, XUbuntu, LUbuntu all the same picture):

    3430 root       20   0  227M 78152 52228 R 99.5  1.0  1:58.60 /usr/bin/X -core :0 -seat seat0 -auth /var/run/lightdm/root/:0 -nolisten tcp vt7 -novtswitch
    9868 user     0 -20 1979M 65492 11420 S 89.0  0.8  1:16.10 /usr/NX/bin/nxnode.bin -H 5
    9894 user     0 -20 1979M 65492 11420 R 89.0  0.8  1:15.43 /usr/NX/bin/nxnode.bin -H 5
    10613 user     0 -20 2624M  125M 57580 S  3.3  1.6  0:04.83 /usr/NX/bin/nxnode.bin

    Error Message:

    /usr/NX/bin/nxnode.bin
    Crash
    nxnode.bin crashed with SIGSEGV in nxagentMirrorUpdateCursor()

    Both machines run Ubuntu 14.04 latest updates, NoMachine latetest free Version, Client runs NoMachine Mac latetst free Version connecting to a physical desktop.

    • This reply was modified 7 years, 5 months ago by Britgirl.
    • This reply was modified 7 years, 5 months ago by tosigus.
    • This reply was modified 7 years, 5 months ago by tosigus.
    #3618
    WesNeary
    Participant

    Can you please provide more info:

    – What is the nx process with high CPU usage?

    See below the top output before connection

    top – 20:04:54 up 8 min,  2 users,  load average: 0.10, 0.32, 0.22
    Tasks: 299 total,   1 running, 296 sleeping,   0 stopped,   2 zombie
    %Cpu(s):  1.9 us,  0.4 sy,  0.0 ni, 97.7 id,  0.0 wa,  0.0 hi,  0.0 si,  0.0 st
    KiB Mem:   4041052 total,  1744840 used,  2296212 free,    68872 buffers
    KiB Swap:  2094076 total,        0 used,  2094076 free.   806240 cached Mem

    PID USER      PR  NI    VIRT    RES    SHR S  %CPU %MEM     TIME+ COMMAND
    1200 root      20   0  276848  69032  13520 S   5.3  1.7   0:17.79 Xorg
    1075 deluge    20   0  389384  25508   7160 S   2.0  0.6   0:09.46 deluged

     

    And after Connection

    top – 20:08:16 up 11 min,  2 users,  load average: 0.26, 0.22, 0.20
    Tasks: 302 total,   2 running, 298 sleeping,   0 stopped,   2 zombie
    %Cpu(s): 28.3 us,  3.9 sy,  0.0 ni, 67.6 id,  0.0 wa,  0.2 hi,  0.0 si,  0.0 st
    KiB Mem:   4041052 total,  1992604 used,  2048448 free,    69260 buffers
    KiB Swap:  2094076 total,        0 used,  2094076 free.   865564 cached Mem

    PID USER      PR  NI    VIRT    RES    SHR S  %CPU %MEM     TIME+ COMMAND
    2703 wes        0 -20 2651264 147540  63728 S  78.9  3.7   0:20.29 nxnode.bin
    1200 root      20   0  306556  97668  35036 S  37.5  2.4   0:29.93 Xorg
    – Does the CPU usage remain high when there are no visible updates in the session?

    Yes as long as a connection is established even if idle the cpu is high
    – NoMachine product and version on local and remote machine (free version, Workstation, etc).

    As stated above the no machine server version is 4.22 installed on xubunutu 14, connection from windows,Mac or linux has the same effect
    – Whether the problem arises connecting to a physical or a virtual display.

    Both

     

    #3657
    WesNeary
    Participant

    Anybody got any ideas?

    #3662
    tosigus
    Participant

    Same Problem with Update 4.2.23.

    #3663
    tosigus
    Participant

    When non NoMachine Tray Icon then normal CPU-Usage.

    #3673
    fra81
    Moderator

    Error Message:

    /usr/NX/bin/nxnode.bin
    Crash
    nxnode.bin crashed with SIGSEGV in nxagentMirrorUpdateCursor()

    This problem has been fixed in the last release: 4.2.23.

     

    #3674
    fra81
    Moderator

    As for the CPU problem, unfortunately we are still unable to reproduce exactly the same on several machine in our labs, but we are checking a possible issue related to the audio system. Can you try to disable audio from the player GUI and check if it makes any difference?

     


    @tosigus
    : What do you mean with “When non NoMachine Tray Icon”? Have you changed the “Hide the NoMachine icon in system tray” option?

    The tray icon should be always visible while somebody connects or disconnects. Does the CPU have spikes while the icon is visible at connection and at disconnection?

    #3675
    tosigus
    Participant

    @tosigus: What do you mean with “When non NoMachine Tray Icon”? Have you changed the “Hide the NoMachine icon in system tray” option?

    No.

     

    The tray icon should be always visible while somebody connects or disconnects. Does the CPU have spikes while the icon is visible at connection and at disconnection?

    Yes.

    First connection after reboot before = no Icon, no high CPU.

    Then logout = no Icon, high CPU.

    Sometimes first login after reboot, no Icon shows up (no high CPU), after some time the Icon comes up (high CPU).

     

    #3818
    mo-seph
    Participant

    Update: I’ve upgraded the client to 4.2.24

    CPU usage is the same – Xorg eats 90% or more with nothing much happening. Performance marginally better – it’s not really usable, but I do have the impression that something’s happening when I press a key.

    #3817
    mo-seph
    Participant

    I’ve got the same problem – I just did a completely fresh install of Xubntu 14.01, after failing to fix it on 13.10

    What is the nx process with high CPU usage?

    Xorg

    Does the CPU usage remain high when there are no visible updates in the session?

    Yes, and input is also unusably slow

    NoMachine product and version on local and remote machine (free version, Workstation, etc).

    Remote: nomachine_4.2.24_4_amd64.deb

    Client: 4.1.29, OSX

    Whether the problem arises connecting to a physical or a virtual display.

    Physical. As far as I can tell, the free version doesn’t do virtual displays?

    #3831
    fra81
    Moderator

    Finally we managed to reproduce in our labs.

    A fix will be released very soon with the next update.

    Thanks for all the reports!

    #4029
    mo-seph
    Participant

    Still got the same issue, running 4.2.25 on both machines

    #4046
    fra81
    Moderator

    Hi mo-seph,

    this is strange. Since your feedback, we started another run of tests, but all the reports we got so far seem to confirm the problem is fixed.

    For further investigations, would you mind sending server side logs as explained here: https://www.nomachine.com/AR07K00677.

    You can send them to forum[at]nomachine[dot]com.

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 18 total)

Closed because the user did not provide further feedback. Please notify us if you confirm that it is resolved or open a new topic if you have the same problem.